Épületenergetika

Az épületek energetikai tanúsításának helyzete hazánkban.

Épületenergetikai tanúsítvány

Előzmények

Az Európai Parlament 2002/91/EK számú épületenergetikai irányelvének alapelve az épületállomány energiafelhasználásának csökkentése. E célt az EP az okból teremtette, mert az Unió országaiban, így többek között Magyarországon is az összes energiaigény mintegy 40%-át az épületállomány energiafelhasználása teszi ki. Mivel ezen épületeknél a fűtés, klíma, melegvíz-készítés nagyrészt úgynevezett fosszilis (nem megújuló) energia felhasználásával történik, és az utóbbi évtizedekben egyre növekszik a felhasználás, valamint ezen energiakészletek végesek, az EP ezen irányelvvel próbálja csökkenteni az energiafelhasználást.

Ezen irányelvhez igazodva Magyarország két jogszabályt alkotott:

-          7/2006 (V.24.) TNM rendelet, amelyben az épületekre vonatkozó követelményértékek szerepelnek, aminek betartása 2006.09.01. utáni építési engedélyek során kötelező.

-          176/2008 (VI.30.) kormányrendelet, ami a tanúsítás módszerét írja le, valamint eladás, bérbeadás esetére 2012. január 1-jétől kötelezővé teszi az energetikai tanúsítvány elkészítését.

Energetikai tanúsítványt kell kiállítani a következő esetekben:

-          új épület építése

-          meglévő épület eladása vagy egy éven túli bérbeadása

-          1000m2 feletti hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú épületek esetén

A tanúsítás folyamata:

A folyamatot meglévő épület tanúsítására részletezem, mivel jelenleg arányaiban több az eladás miatti tanúsítás, mint újonnan épített épület tanúsítása.

A megfelelő energetikai tanúsító kiválasztása után – akinek a jogosultságát a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara honlapján ellenőrizhetjük – a tanúsítás a tanúsítandó épület felmérésével kezdődik. Ezt a munkafázist gyorsíthatjuk, ha rendelkezésre állnak az épület tervei, egy esetleges felújításkor beépített anyagok, nyílászárók adatai. A tanúsító felméri az épület geometriai méreteit, nyílászárók méreteit és állapotát, az épület határoló felületeinek felépítését, valamint vizsgálja és felméri a fűtési, meleg víz készítő rendszereket, a klímaberendezéseket és a megújuló energiaforrások használatát. Egy alapos tanúsító egy átlagosnak nevezhető családi ház felmérésével 1-2 óra alatt végez.

A helyszíni felmérés után a tanúsítás irodai munkafolyamata következik. A tanúsító beviszi az adatokat, számításokat végez, összeállítja a tanúsítvány alátámasztó munkarészét, kiállítja a tanúsítványt, bizonyos esetekben felújítási javaslatot tesz, majd központi adatbázisba tölti az elkészült dokumentumokat.

A tanúsítvány ára

A jogszabály meghatározza a tanúsítvány elkészítésére fordítható maximális óradíjat: 5.500 Ft/óra. Ez azonban csak a tanúsítvány kiállításának óradíja, az épület felmérésének költsége nem szabályozott. Az interneten körülnézve számtalan tanúsító szakembert találunk, ezek között biztosan van legalább egy, aki kedvező áron, gyors határidőkkel dolgozik.

A tanúsítvány hatása az ingatlanpiacra

Jelenleg a tanúsítvány még nem alakítja az ingatlanok árait. A jövőben azonban, ha az eladók az ingatlan eladása előtt elkészíttetik, valószínűleg átrendeződik a piac, hiszen egy jobb besorolású épületért magasabb árat lehet kérni – ehhez az kellene, hogy az eladók ne egy kötelező sarcként pozícionálják a vizsgálatot, hanem egy, a vevőt teljes körűen tájékoztató dokumentációként.

A tanúsítvány érvényessége:

A tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban ha az épületen a besoroláson változtató felújítást végeztek, vagy a besorolási tartományokat definiáló jogszabály megváltozik (a fent említett 7/2006 TNM rendelet - a követelményértékek változtatása éppen idén valószínű), a tanúsítást ismételten el kell végezni. Nem kell azonban új tanúsítványt készíttetni, ha a tanúsítvány érvényességi idején belül ismét eladásra kerül az épület.

Társadalmi megítélés

A tanúsítvány jelenleg elég negatív megítélés alá esik. Az eladók többsége egy kötelező kiadásként értelmezi, és minimalizálni, esetleg nullára csökkenteni szeretné ennek költségeit. Azt tudni kell azonban, hogy a tanúsítvány kötelező, tehát annak ellenére, hogy mind az ügyvéd, mind a vevő eltekintett elkészítésétől, az eladó nem mentesülhet a későbbi felelősségvállalás elől. Ugyanis a későbbiekben a magas rezsiköltségek miatt reklamál a vásárló, mindenképpen az eladóé a felelősség…